DINER WITH A TOUCH OF GREEN

Kippenvel in Johan Cruijff ArenA

Op 24 september werd het eerste grote coronaproof gala tegen kinderkanker in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam gehouden. Door het oplopen van het aantal corona besmettingen is het vrijwel ondoenlijk 340 gasten veilig bij elkaar te brengen en is met de daarna verder verscherpte maatregelen voorlopig niet meer toegestaan.

Tegen de klippen op slaagde voorzitter Ferry van Schoonhoven van Stichting Wereld Zonder Kinderkanker er toch in langs de grasmat van Ajax een prima gala met tientallen vrijwilligers neer te zetten met organisator Frans Smits. Het was Met Bloed Zweet en Tranen zoals  de 12 jarige innemende Silver Metz met het beroemde lied van André Hazes zong. “Ik moet eigenlijk huiswerk maken maar voor dit goede doel mocht ik even voor jullie komen zingen”, sprak hij. Behalve Silver klonken ook de prachtige stemmen van Sezina Kelsey, Jeroen van der Boom, Sjors van der Panne en Renée van Wegberg in het verder lege stadion.

Het gaf een mythische sfeer. Het tiende gala With A Touch of White dat aanvankelijk voor maart stond gepland, moest toen vanwege de covid-19 pandemie worden afgezegd. “We zijn het gala nu het in de Johan Cruijff ArenA is gehouden With a Touch Of Green gaan noemen. Makkelijk was het niet. Nooit eerder hebben we zoveel obstakels moeten overwinnen. Moeten we wel zo’n gala willen, vroegen we ons af? De doorslag was het doel zelf: de kinderen met kanker. Want ondanks de corona pandemie is er geld nodig voor onderzoek. Voor kinderen met kanker is het zaak te overleven en te genezen”, legde voorzitter van Schoonhoven uit.

Kinderoncoloog prof.dr. Gertjan Kaspers van het Prinses Máxima Centrum en Amsterdam UMC wees op de samenwerking met ziekenhuizen in het buitenland zoals Indonesië, Kenia, Kosovo en Malawi. “Het geld van dit gala gaat naar wetenschappelijk onderzoek. Nu sterven er bijna 400.000 kinderen per jaar ofwel bijna 1000 kinderen per dag aan kanker in de wereld. Dat moet minder.”

Opvallend was dat tijdens de veiling een rondleiding met minister Kaag negen keer het minimumbod van 1000 euro overtrof. Het meeste geld leverde een werkbezoek van Kaspers aan het ziekenhuis van Eldoret in Kenia op dat twee keer werd ingebracht: 29.500 euro. De editie 2020 With a Touch Of Green bracht totaal 234.000 euro op.

In de afgelopen jaren is er circa 1,5 miljoen euro opgehaald voor verschillende onderzoeksprojecten. Dankzij de inzet van ruim 75 vrijwilligers en de belangeloze inzet van talloze artiesten zoals Ramses Shaffy en Liesbeth List, Cesar Zuiderwijk, Karin Bloemen, Ellen ten Damme, René Froger, Laura Fygi en ambassadeurs Lisanne Spaander en Gerard Joling. 

De opbrengst gaat naar World Child Cancer NL, voor onderzoek dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Prinses Máxima Centrum, Amsterdam UMC en ziekenhuizen in landen als Kenia en Malawi.